Velké Svatoňovice

Česká Skalice


Jak to vypadalo v roce 2008

Fotoprocházka.

Včera skončil 33. ročník pochodu. Počasí se námn áramně vydařilo. Sluníčko celý den svítilo a občasný mráček beránek působil jako příjemný stín. Přesto, že se v okolí konalo plno jiných akcí,vyráželo s námi 1260 turistů, což je od roku 2002, kdy jsme zaznamenaly 1355startujících největší účast.


První strana startovního průkazu na dětskou trasu.

Letos jsme na startu posílili koňská taxi. Kromě pana Martince zapřáhl koně i pan Nývlt z Úpice, aby se „pěšáci“ Mohli nechat opět svézt k Batňáku a ušetřit si tak skoro kilometr cesty. Opět nám firma TONAVA poskytla váhy. Na startu a v cíli se tedy opět vážilo.Jak jsem tak pozoroval, letos pěší většinou shodili nějaký ten dekagram. Ale cyklisté nám spíš přibírali. Tedy kdo chce zhubnout, doporučuji pěší turistiku.


Druhá strana startovního průkazu na dětskou trasu.

Pokusím se vám trochu popsat jak to asi mohlo vypadat na pěší trase 25km: Vyrážíme od hřiště. Máme zakoupený startovní průkaz,prostudovanou trasu a nechali jsme se na startu zvážit. Ale proč zrovna zatěžovat nohy? Jedeme s koníčky! Máme štěstí, podařilo se nám získat místo a už se vezeme. Pod kopcem u Batňáku nás vysazují a začíná ta správná turistika. Kolem kostela do Batňovic, na kopec Varta a zase dolů do Úpice. U kontroly dostaneme razítko a pokračujeme. Za Úpicí opět nahoru a do lesa mezi louky a pole. A jsme u prvního stánku. Dáme si gulášek, pivo a hurá k devíti křížům. Tady opět razítko a pokračujeme k lávce pod Boušínem. Cestou k lávce nastává první krize. Ten les je nekonečný… Ale už jsme u lávky. Ale co to? Lávka leží vedle řeky zlomená. Jsme překvapeni,samozřejmě jsme neposlouchali hlášení a popis trasy jen tak přelétli očima. Jde se po paměti jako každý rok. Studujeme popis. Aha tedy ne přes lávku, ale nahoru lesem. Dorážíme k hospodě na Červené Hoře. Zase pivko. A dolů ke Mlýnu ve Slatině. Za mostem scházíme ke kontrole. Ta uzenina tam naproti ve stánku tak voní… Opět posilněni se vydáváme na pochod podél řeky. Jdeme pěkně spolu ve čtyřstupu. Cyklisti jsou strašní, to musí jet zrovna tudy? Kdo se má pořád uhýbat? Proč nevedli cyklisty jinudy? Dozvídáme se od jiných turistů, že cyklotrasa vede jinudy, ale protože je to do kopce, zkracují si cestu tudy. Nadáváme na cyklisty a cesta nám tak pěkně utíká. Ani jsme se nenadáli a jsme v Ratibořicích. Tady je frmol! Je tu nějaká akce a lidí až to málem není pěkné. Někteří sledují hudební produkci, mažoretky a podobně. Do cíle se jim už ani nechce. Jiným se to nelíbí a raději jdou pouze pro razítko,dají si další pivo a pokračují do České Skalice. Ten závěr po asfaltové cestě je krutý. Konečně jsme u muzea. Tady hraje country skupina Pěna. Opět věc názoru pro některé mladé to jsou „starý odrhovačky“, ale nám se to líbí. Tak si necháme dát razítko a diplom, dáme si pivko a posloucháme hudbu. Hele, támhle mají váhu. Tak se podíváme, jak jsme při té turistice shodili. Cože? Vážíme o něco víc? Že by ta občerstvení?


Třetí strana startovního průkazu na dětskou trasu.

Ještě bych rád popsal, co čekalo děti na jejich trase. Když prošli hřbitovem, čekala je v zádušním lese strašidla. Kousekdál narazili na perníkovou chaloupku se skutečnou ježibabou a Jeníčkem. Od ježibaby si mohli vytáhnout z košíčku úkol a po jeho splnění dostali perníček. Dále na trase přepadávali Indiáni. Na louce je čekalo občerstvení v režii hasičů. A o kousek dál lesní víly, kterým děti pomohly trhat jitrocel.Potom již došli okolo výběhu s koňmi ke kontrole na Kvíčale. Při cestě zpět je ještě čekali nešťastné mouchy před pavoučí sítí, kterou museli projít. Kousek dál hasiči s přelézačkami a opékáním špekáčků. A odtud již dorazili na hřiště pro diplom.


Čtvrtá strana startovního průkazu na dětskou trasu.

A jak je to tedy s účastí na letošním ročníku? Na pěší trasu nám vyrazilo 545 lidí. Startovní průkaz na cyklotrasu si zakoupilo 310 cyklistů. Cyklotrasu pro horská a trekkingová kola se rozhodlo jet 20 cyklistů. A na dětskou trasu vyšlo 385 lidí. Dohromady se zúčastnilo1260 turistů.

Myslím, že letošní ročník se vydařil. Přišlo vás velké množství a počasí nám přálo. Nevím o žádném vážnějším problému na trati a doufám, že příští ročník proběhne také bez problémů.