Velké Svatoňovice

Česká Skalice


Jak to vypadalo v roce 2013

Fotoprocházka.

Podívejte se, jak vypadala pozvánka na rok 2013.

Letošní 38. Ročník byl, co se týká počasí, asi nejhorší za dosavadní historii. Nejen, že pršelo již v pátek večer, ale poprchávalo i celou sobotu a odpoledne již začalo pršet nepřetržitě. Očekávali jsme skutečně mizernou účast. Naši věrní turisté nás, ale velice příjemně překvapili a na start dorazili v hojném, i když menším počtu. A z čeho jsme měli největší radost, nedocházeli do cíle nijak naštvaní na počasí. Přicházeli většinou spokojení a prý se jim přesto pochod líbil. A to kupodivu i cyklisté. I když byli obaleni blátem, které potom dosti pracně ze svých strojů a ze sebe dostávali, aby je a se mohli nasoukat do aut a dopravit domů.


Tento diplom dostali turisté v cíli.

Bohužel pro špatné počasí musela skupina Pěna odmítnout svoje vystoupení u Slatinského mlýna. Jejich jemné nástroje a elektronika bohužel nejsou vodotěsné. Navíc se v onom údolí nenachází žádné pódium ani pevná plocha, kam by se to dalo v tomto počasí postavit. Jen bláto a mokrá tráva. Doufám, že příští rok to bude lepší a my si jejich písničky budeme moci poslechnout.

Protože provozovatelé bufetu na Krákorce letos neměli čas, přišli jsme o oblíbené bramboráky, a hlavně o zázemí tamní kontroly. Proto jsme ji posunuli na Rtyňské Končiny, k dalšímu, podobně dobrému stánku s občerstvením.


Plakát, který vás zval.

Na cestě od Devíti křížů se vyskytla cedule nebádající k cestě přes Šiškovnu, kde je občerstvení, a je to prý stejně daleko. Bohužel, tato informace je mylná. Kdo se tam vydal, přidal si na trase něco víc, než kilometr. Je to jeho věc. Problém je v tom, že po cestě od Šiškovny ke Slatinskému mlýnu vede cyklotrasa, a my skutečně nemáme zájem, aby si obě rozdílnou rychlostí se pohybující skupiny vzájemně překáželi.

Došlo také k jedné nepříjemnosti. Od Slatinského mlýna nám kontrola utekla chvíli před stanoveným termínem, a plno lidí si stěžovalo, že ji tam již nestihlo, navíc se nám i v minulých ročnících stalo, že hodně lidí ji nestíhá. Proto jsme se rozhodli pro příští ročníky čas odchodu posunout.


Zadní strana startovních průkazů.

Dětská trasa myslím, proběhla jako vždy ve vysokém standardu, který naši hasiči se svými rodinami nasadili v minulých letech. Děti měli štěstí, že tuto krátkou trasu stihli před začátkem odpoledního deště. Jen jsem slyšel výtky, že ke konci již byl problém se špekáčky a chlebem. Není divu, v onom počasí jsme skutečně nepředpokládali tak vysokou účast. A dříví na ohníček prý bylo mokré a čudilo. Nedivte se. Vždyť celou noc pršelo.

Abych to nějak shrnul. Počasí nic moc. Pršelo noc předem, přes den poprchávalo a odpoledne zase začalo pršet. Přesto byla poměrně hojná účast. Na pěší trasu 25 a 50 km vyrazilo 254 turistů, což je asi o polovinu méně než loni. Cyklistů vyrazila také zhruba polovina tj. 123. Na trase pro horská a treková kola chyběl proti loňsku jeden cyklista. Zato dětská trasa proti loňsku o 9 lidí posílila, tedy na tu vyrazilo 452 platících turistů. Rád bych poděkovat všem účastníkům, že přišli na náš pochod i přes nepřízeň počasí a, že si vybrali zrovna ten náš. Protože ve stejném termínu se bohužel v našem kraji shodou okolností konal ještě pochod Václavice – Havlovice. Můj dík patří samozřejmě i všem pořadatelům, kteří museli ono letošní počasí snášet také.